a

Uczniowie klasy 2d już po raz kolejny wybrali się do malowniczej zagrody edukacyjnej „Ale Heca!”. Tym razem wzięli udział w warsztatach „Spiżarnia pełna przysmaków”.

Dowiedzieli się, w jaki sposób przygotować przetwory na zimę, co to jest wekowanie, pasteryzowanie, kiszenie oraz konserwowanie. Powtarzali wiadomości na temat piramidy zdrowego żywienia i witamin zawartych w owocach i warzywach.

Uczniowie samodzielnie robili przetwory oraz piekli pyszne ciasto ze śliwkami. Po warsztatach odbyła się wycieczka do lasu – korzystaliśmy z pięknej pogody i wysypu grzybów. Dzieci mogły w praktyce obserwować grzyby jadalne, niejadalne i trujące oraz poznać budowę grzyba. W zagrodzie mieli okazję nakarmić konie, osły, owce, kozy, gęsi, kaczki, indyki oraz kury. Korzystaliśmy z placu zabaw, strefy relaksu i wypoczynku, kuchni błotnej. Na koniec naszego pobytu odbyło się ognisko – uczniowie mogli skosztować zdrowe przekąski oraz kiełbaski.

Na pewno jeszcze nie raz tam wrócimy!

a

Magda Kuleta, Agnieszka Pietras

a

a

a

Copyright © 2020

Skip to content