„Smacznie, zdrowo, kolorowo”
a
7 grudnia 2023 r. dzieci z oddziału przedszkolnego 0b uczestniczyły w warsztatach kulinarnych, które były świetną formą kreatywności i relaksu.
Od najmłodszych lat dzieci uczą się zdrowego odżywiania i czerpania przyjemności z jedzenia zdrowych, estetycznie podanych, a przede wszystkim własnoręcznie wykonanych smakołyków. Dzięki warsztatom kulinarnym mogli poznawać tajemnice gotowania, przygotowywać samodzielnie smakowite przekąski, dotykać, wąchać i smakować, bawić się kolorem i kształtem, rozbudzać swoją wyobraźnię i fantazję. Poznawać tradycyjną polską, a także egzotyczną kuchnię z różnych zakątków świata oraz uczyć się kulturalnego zachowania przy stole.
Kontynuacją wyżej wymienionej tematyki były warsztaty kulinarne w Muzeum Jacka Malczewskiego w Radomiu, które odbyły się 11 grudnia 2023 r. Dzieci samodzielnie wykonywały ciasto, formowały wybrane wzory i piekły pierniczki świąteczne.
Mamy nadzieję, że przygotowywanie szaszłyków oraz świątecznych pierniczków było dla dzieci wspaniałą przygodą i pyszną zabawą.
a
Notatkę sporządziły:
Anna Kostecka
Wioleta Wełpa
a
a
a