Trzymaj formę
Od wielu lat nasza szkoła realizuje Ogólnopolski Program Edukacyjny „Trzymaj Formę” współorganizowany przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności”. Celem programu jest kształtowanie prozdrowotnych nawyków wśród uczniów i ich rodzin poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety. Młodzież gimnazjalna i dzieci z klas IV – VI szkoły podstawowej pod kierunkiem nauczycieli podejmują się co roku wielu działań służących zwiększaniu świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie.
Przykładowe przedsięwzięcia to:
– cykl akcji „Przerwa na…” („Przerwa na jabłko”, „Przerwa na marchewkę”, „Przerwa na gimnastykę”, „Przerwa na obliczanie BMI”, „Przerwa na zdrowe drugie śniadanie”);
– przygotowywanie stoisk ze zdrowymi potrawami na imprezy szkolne (Dzień Otwarty, Festyn Rodzinny, Piknik Europejski);
– przygotowywanie raz w miesiącu przez kolejne klasy na długiej przerwie stołów z owocami, warzywami i naturalnymi sokami owocowo-warzywnymi, aby zachęcić kolegów do sięgania po zdrowe i smaczne przekąski;
– biegi charytatywne;
– rozgrywki sportowe;
– wycieczki turystyczno – krajoznawcze;
– rajdy piesze i rowerowe;
– realizowanie na zajęciach lekcyjnych zagadnień o tematyce prozdrowotnej.
Jedz śliwki!
18 września 2015 r. klasa 4c rozpoczęła nowy sezon programu Trzymaj formę. Podczas długiej przerwy uczniowie częstowali świeżymi śliwkami oraz koktajlem zrobionym z pysznych i zdrowych owoców. Nie zabrakło chętnych do degustacji, ponieważ wiele osób wie, że śliwki poprawiają apetyt i korzystnie działają na trawienie.
a
23 października 2015 r. odbyło się uroczyste otwarcie Galerii Artystów XXI w. Uczniowie klasy 5b postanowili uświetnić to wydarzenie smacznym i zdrowym akcentem. W ramach akcji Trzymaj formę zapewnili uczestnikom wystawy przekąski w postaci polskich owoców (jabłka, śliwki) oraz z innych krajów świata (mandarynki, banany, winogrona). Dużym zainteresowaniem cieszył się melon, ponieważ wielu uczniów po raz pierwszy poznało smak tego niezwykłego owocu. Przygotowane przekąski zniknęły w mgnieniu oka, co jest dowodem na to, że dzieci lubią nie tylko słodycze, ale również świeże owoce.
Jabłko, jabłuszko…….
Dzięki polskim sadownikom, którzy ofiarowali naszej szkole jabłka, mogliśmy bez ograniczeń rozkoszować się smakiem tych owoców . Uczniowie klasy 4a dn. 18.11.2015 na długiej przerwie przypomnieli, dlaczego warto jeść jabłka, przygotowali na ten temat gazetkę informacyjną. Nie zabrakło także poetyckich ujęć tematu „jabłko”.
Smakoszy owoców cytrusowych po raz kolejny spotkała miła niespodzianka. 15 stycznia podczas długiej przerwy uczniowie klasy 5c przygotowali straganik owocowy pod hasłem „Cytrusy – lubię to!”. Wszyscy mogli spróbować cytrusowych przekąsek, a dla odważnych przygotowano porcje soku cytrynowego. Bardziej dociekliwi znaleźli informacje o owocach cytrusowych na gazetce przygotowanej przez uczniów 5c. Można tam przeczytać o zaletach jedzenia cytrusów, poznać przepisy na smakowite koktajle i porównać zawartość witaminy C w różnych owocach.
Marchewka dobra jest, marchewka jest the best!!
16 lutego 2016 roku klasa 5 a miała nie lada zadanie. W ramach projektu „Trzymaj formę” uczniowie zachęcali innych do zdrowego odżywiania. Uczniowie tej klasy przygotowali stoisko marchewkowe, gdzie serwowali świeże warzywo jak również pyszne, dietetyczne babeczki. Jak można się było spodziewać zainteresowanie było ogromne, a rarytasy zniknęły w mig.
Jabłko i przyjaciele.
Wiosnę można witać na wiele sposobów… Uczniowie klasy 6a postanowili świętować przybycie tej pięknej pory roku zdrowym poczęstunkiem. Wśród słonecznych bananów królowało jabłko – soczyste, chrupiące i zawsze smaczne. Nikogo więc nie dziwi, że chętnych na zdrową przekąskę nie brakowało.
Mimo że na drzewach dopiero pojawiły się liście i białe kwiaty, w szkole zawitały smaki lata i jesieni. 28 kwietnia klasa 5d przypomniała o chrupiących jabłkach i soczystych gruszkach. Owoce te są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.